Piškotki

Kaj so piškotki?

Piškotek je datoteka, ki shrani nastavitve spletnih strani. Spletna mesta piškotke shranijo v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav in nastavitev, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Piškotki
omogočajo spletnim stranem prepoznavanje, če je uporabnik že obiskal to spletno mesto in pri naprednih aplikacijah se lahko z njihovo pomočjo ustrezno prilagodijo posamezne nastavitve. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Zakaj so piškotki potrebni?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev; najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, brskanje po spletnih straneh pa je s tem bolj učinkovito in prijetno. Razlogov za uporabo piškotkov je več. Uporabljajo se za shranjevanje podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju spletnih storitev (npr. spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju statistik o uporabnikih in obiskanosti spletnega mesta, o navadah spletnega uporabnika , itd. S pomočjo piškotkov lahko torej ocenimo učinkovitost zasnove našega spletnega mesta. O priporočeni in dovoljeni uporabi piškotkov na spletnih straneh si lahko preberete tudi smernice informacijskega pooblaščenca za uporabo piškotkov, ki jih najdete tukaj.

Seznam piškotkov na naših spletnih straneh:

Spletna stran Ime piškotka Trajanje Opis
google-analytics.com __utm.gif seja Koda za sledenje Google Analytics, ki beleži podrobnosti o brskalniku in računalniku obiskovalca.
hlebcek.si __utmb 30 minut Registrira časovni žig s točnim časom, ko je uporabnik dostopal do spletnega mesta. Uporablja Google Analytics za izračun trajanja obiska spletne strani.
hlebcek.si __utmt 10 minut Uporablja se za omejevanje števila zahtev do strežnika.
hlebcek.si __utmz 6 mesecev Zbira podatke o tem, od kod je prišel uporabnik, kateri iskalnik je bil uporabljen, katera povezava je bila kliknjena in kateri iskalni izraz je bil uporabljen. Uporablja ga Google Analytics.
hlebcek.si __utmc seja Registrira časovni žig s točnim časom, ko uporabnik zapusti spletno mesto. Uporablja Google Analytics za izračun trajanja obiska spletne strani.
hlebcek.si __utma 2 leti Zbira podatke o tem, kolikokrat je uporabnik obiskal spletno mesto ter datume prvega in zadnjega obiska. Uporablja ga Google Analytics.
hlebcek.si cc_analytics 1 leto Shrani nastavitev za sprejemanja analitičnih piškotkov.
hlebcek.si cc_necessary 1 leto Shrani nastavitev sprejemanja nujno potrebnih piškotkov.
hlebcek.si cc_drugo 1 leto Shrani odločitev uporabnika o uporabi piškotkov.

Piškotki, ki jih uporabljamo na naši spletni strani, ne zbirajo vaših dodatnih osebnih podatkov na katere niste pristali in s katerimi bi vas bilo mogoče osebno prepoznati. Piškotki ne morejo poškodovati vašega računalnika, tablice ali mobilnega telefona. Piškotki omogočajo delovanje naših spletnih mest in nam pomagajo razumeti, katere informacije so za obiskovalce najkoristnejši.